
Dood hout betekend veel leven
Het is niet alleen slecht gesteld met de levende soorten planten in Nederland. Ook dode planten van klein tot heel groot zijn erg noodzakelijk om bepaalde flora en fauna te laten ontwikkelen. Wetenschappers vertellen wel wat er aan de hand is en proberen in te grijpen om uitsterven van veel soorten te voorkomen, maar dan nog weten de meeste mensen niet waarvoor het zo belangrijk is, de wetenschappelijke kennis is te groot voor de meeste mensen. VermiService probeert o.a. wetenschap van biologen te begrijpen en om te zetten naar diensten en producten welke wel begrepen worden door veel meer mensen. U kunt als klant de natuur en uw eigen leefmilieu verbeteren, zo kunnen we samen het tij proberen te keren voor dieren en planten die met uitsterven worden bedreigd.
Snoei diensten
Als VermiService bij u komt snoeien word er eerst gekeken of we het snoeihout op lokatie kunnen verwerken tot een creatief en natuurverbeterend onderdeel van uw tuin of terrein. Zo helpen we o.a. egels, vogels en veel andere soorten. Is er absoluut geen mogelijkheid om het snoeihout op lokatie achter te laten, dan zoekt VermiService hiervoor een andere passende bestemming zonder dat verbranding hierbij komt kijken.
Educatief voor jong en oud
"Dood hout heeft toch geen waarde meer?" of "Een stapel hout trekt ongedierte aan!", en zelfs "een stapel hout ziet er toch niet uit!". Allemaal meningen die vaak geuit worden over dood hout, en dit vind VermiService onterecht. We zijn de afgelopen 100 jaar te netjes geworden met onze omgeving, generatie na generatie is men minder gewent aan insecten om ons heen en willen veel mensen alles netjes gepoetst en opgeruimd zien. Belangrijk om te weten is dat het in balans brengen van de natuurlijke onderdelen in onze leefomgeving juist veel meer voordelen met zich meebrengt. Zo willen we meer liefeheersbeestjes tegen bladluis, meer mussen die muggen en spinnen eten en meer roofvogels die knaagdieren vangen.
Snoeiafval als product ipv brandstof
Een boom van 100 jaar oud neemt veel CO² op, zodra we deze omhakken en een nieuwe terug plaatsen, duurt het 100 jaar voordat de nieuwe boom deze hoeveelheid CO² weer kan opnemen. Nu komt bij verbranding direct zeer veel CO² vrij ten opzichte van een stuk dood hout, en de uitstoot word maar voor een zeer klein deel opgenomen door de jonge boom. Veel snoeiafval kan gebruikt worden als takkenril, als vlechtwerk om een border of als dikke muur om uw terrein. Waarvoor zouden we rechte schuttingen kopen als er ieder jaar wilgen geknot worden waarvan we de takken kunnen gebruiken voor vlechtwerk. En de stam van een boom, die kunnen we vaak laten staan voor diverse dieren als de specht, uil, vleermuis en nog veel meer soorten.
Onze missie is om overal waar we komen het bewustzijn te vergroten, dat dood hout meer aanwezig blijft en snoeiafval meer gebruikt word als product i.p.v. brandstof, dat beheerders vaker een boom zullen snoeien i.p.v. kappen en dat omwonenden d.m.v. educatieve mededelingen weten waarvoor we dood hout laten staan of liggen.